Nekategorizirano

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA – U SALONU POGOTOVO

Ako ste ikad pomislili da čišćenje i dezinfekcija nisu tako bitni, vjerojatno ne radite u kozmetičkoj industriji 😊 Za vas koji pak radite, pogotovo lash tehničare, kroz ovaj tekst se slobodno prisjetite nekih osnovih savjeta i trikova kako bi vaš radni prostor bio što čišći i ljepši. S obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju u kojoj se nalazimo već više od godinu dana, sigurni smo da sve ove savjete već znate, ali nikad nije naodmet ponoviti zašto je od vitalne važnosti da svoj salon (i sve u njemu) održavate besprijekorno čistim.

LASH OPREMA

Ovo ste već sigurno čuli bezbroj puta, ali kad god je to moguće, koristite jednokratnu opremu za svakog pojedinog klijenta/klijenticu. Ovo je pogotovo važno kod stvari koje dolaze u direktan kontakt s osjetljivijim dijelovima lica ili tijela. Možda mislite da dezinfekcija češljića za trepavice nije prevelik posao, no iznenadila bi vas količina sitnih čestica kože koja ostaje na češljiću, i koja se onda (ako ga koristite više puta) može prenijeti na idućeg klijenta. Češljići, microfoam, vateni štapići i ostala jednokratna pomagala nemojte ni slučajno pokušati „reciklirati“ i ponovno iskoristiti! Što se tiče trajnije opreme, poput pincete (znamo da svaki tehničar ima omiljenu! 😊), ne zaboravite ju redovito dezinficirati nakon svake upotrebe. Koristite odobrena dezinfekcijska sredstva i pratite upute za dezinfekciju, a kad pincetu ne koristite, čuvajte ju u dezinficiranoj i zatvorenoj kutijici. Isto vrijedi i za sve ostale stvari koje koristite češće i na više klijenata.

ČIŠĆENJE – SANITIZACIJA – DEZINFEKCIJA

Iako ove riječi u svakodnevnom govoru ponekad zamjenjuju jedna drugu, istina je da postoji velika razlika između čišćenja, sanitizacije i dezinfekcije. Za svakog tko radi u salonu iznimno je bitno poznavati razliku ovih termina kako bismo imali odgovarajuću razinu higijene u svakom trenutku.
Čišćenje je proces uklanjanja vidljivih nečistoća, prljavštine i prašine te organiziranje prostora. Za čišćenje površine se koriste sapun ili deterdžent, a obično i voda.
Sanitizacija pak smanjuje broj i rast mikroba, bakterija i gljivica, ali ih ne uništava u potpunosti. To je korak „više“ od običnog čišćenja, no za potpuno uništavanje svih mikroorganizama na radnim površinama i u radnom prostoru, potreban je proces dezinfekcije.
Dezinfekcija ubija mikroskopske organizme i obično se postiže korištenjem odobrenih kemikalija. No bitno je naglasiti da dezinfekcija ne uklanja nužno samu prljavštinu i nečistoće s površine, pa je zato dobro prije dezinfekcije obaviti „obično“ čišćenje kako biste zatvorili cijeli ciklus – od površnog čišćenja do potpunog uklanjanja svih mikroba i bakterija.

NE ZABORAVITE

  • NOSITE MASKU – ne samo u doba pandemije, kad smo svi navikli na njih, već uvijek! U ovom poslu naprosto je neprofesionalno biti toliko blizu nečijeg lica bez zaštitne maske preko usta i nosa.
  • KORISTITE RUKAVICE ILI DEZINFICIRAJTE RUKE – ne moramo previše objašnjavati, s obzirom da to da radite direktno na nečijem licu i dolazite u kontakt s jednim od najosjetljivijih dijelova lica, očima. Čiste ruke su must have!
  • PREKRIJTE ČELO KLIJENTA – poslužit će i najobičija papirnata maramica, samo da ne naslanjate dlanove i prste direktno na čelo osobe kojoj radite ugradnju.
  • PREBACITE SE NA E-CIGARETE – ako ste pušač, nikakva količina dezinficijensa za ruke niti bilo kakve kreme neće moći maskirati miris dima na vašim prstima, što može biti itekako neugodno za klijenta. Najbolje bi bilo da skroz prestanete s tom navikom, ali ako već ne možete, prebacite se barem na malo „mirišljaviju“ opciju električnih cigareta.
  • SVEŽITE KOSU – dovoljno je nezgodno toliko dugo ležati mirno na leđima, pa klijentu ne treba dodatan nemir i osjet škakljanja vaše kose. Uostalom, lakše je raditi kad vam kosa ne ide u oči 😊

    Ovih dana (tjedana, mjeseci…) svi smo osjetljiviji na higijenu i čistoću nego što smo ikad bili, što sigurno vrijedi i za sve vaše klijente. S obzirom da vam ukazuju povjerenje i stavljaju se u vaše ruke, najmanje što možete osigurati jest da su te ruke (i sve površine!) besprijekorno čiste 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)