Nekategorizirano

POVIJEST EKSTENZIJA TREPAVICA

Šminka, njega kose i kože, te ostali beauty tretmani dio su našeg društva puno duže nego što biste vjerovali! Isto je i s ugradnjom ekstenzija trepavica, iako one definitivno spadaju u modernije ideje industrije ljepote. Znatiželjnici među vama možda već znaju da je šminkanje očiju i trepavica bilo omiljeni trik stanovnica starog Egipta prije više od 3000 godina, što nam vrlo jasno govori da su žene oduvijek znale koje dijelove lica treba naglasiti da bi se dobio potpuni „wow“ look 😊 No stare Egipćanke nisu imale mogućnosti ekstenzija trepavica – na to su žene morale pričekati rano 20. stoljeće.

Reklama za ekstenzije u magazinu Charm, 1959.

 

Osoba koju smatramo pionirom i začetnikom ekstenzija trepavica je poznati engleski frizer Karl Nessler (inače i izumitelj popularne „trajne“ frizure!). Karl je zbog svog primarnog frizerskog zanata radio i na patentiranju umjetnih obrva i trepavica te je pokrenuo cijelu ideju ekstenzija 1902. godine. Njegovu ideju nastavila je Anna Taylor, Kanađanka zainteresirana za beauty industriju, koja ju je i usavršila te patentirala prve poznate ekstenzije trepavica 1911. godine! A onda na scenu stupa filmska industrija i zlatno doba Hollywooda.

Seena Owen

 

1916. godine američki redatelj D. W. Griffith radio je na snimanju svog crno-bijelog nijemog filma „Intolerance“. Budući da su filmovi u to doba bili fokusirani isključivo na vizualnu priču (jer nije bilo zvuka), Griffith je imao detaljnu viziju kako bi film trebao izgledati, i tijekom snimanja primijetio kako njegovoj glavnoj glumici Seeni Owen treba dodatan šokantan i zavodljiv element u vidu šminke. Zaposlio je svog frizera na setu da od ljudske kose i malo gaze napravi umjetne trepavice za Seenu. Uz malo inovacije i puno improvizacije, Seena je postala prva glumica koja je na filmu nosila ekstenzije trepavica 😊

 

Uz pomoć Hollywooda i zahvaljujući velikom interesu za filmove, industrija ekstenzija trepavica polako se počela formirati četrdesetih godina prošlog stoljeća. 1947. britanski make-up umjetnici za filmsku industriju – braća Aylott – osnovali su tvrtku Eyelure, jednu od prvih kompanija koja se bavila proizvodnjom ekstenzija trepavica. Upravo su braća Aylott zaslužni za ikonski izgled trepavica Elizabeth Taylor u jednom od njenih najpoznatijih filmova, „Cleopatra“. Uz velika filmska imena poput Elizabeth, te poznate modele poput Twiggy, ekstenzije trepavica postale su šezdesetih godina pravi modni boom.

Poznata britanska manekenka i model 60-ih godina, Twiggy

 

Žene diljem svijeta tražile su načine da njihove oči izgledaju veće, zavodljivije i baš kao na filmskom platnu; a danas, 50 godina kasnije, potražnja i popularnost ekstenzija trepavica veće su nego ikad prije. Baš kao i same trepavice 😊

Elizabeth Taylor u filmu “Cleopatra”

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)