Nekategorizirano

ZAŠTO TREPAVICE ISPADAJU (POGOTOVO U PROLJEĆE)?

Proljeće je za mnoge od nas ono osjetljivo doba godine kad primjećujemo izrazitije ispadanje kose, ali i prirodnih trepavica. Naravno, ako imate ugrađene ekstenzije, s češćim ispadanjem prirodnih trepavica, češće će ispadati i ekstenzije. No to nema apsolutno nikakve veze ni s vama, ni s vještinom vašeg lash artista, kao niti s kvalitetom ekstenzija ili ljepila. Ako tražite krivca, bojimo se da se morate okrenuti prirodi 😊

Naime, dok se naše tijelo priprema za toplije vrijeme i više temperature, jedna od nuspojava te pripreme jest i promjena životnog ciklusa dlaka na tijelu, posebice kose i trepavica. Najčešće je to uzrokovano promjenom razine hormona u tijelu i vlažnosti u zraku, a razlika u odnosu na uobičajeno ispadanje može biti tolika da ju primijetimo i sami. Zimi smo manje izloženi suncu pa nam tijelo proizvodi manje melatonina – hormona koji potpomaže rast kose i trepavica. Ali nema razloga za uzbunu – tranzicijski periodi traju kratko i naše se tijelo brzo privikne na novo godišnje doba. Dobra je vijest da će nakon proljetnog ispadanja naše trepavice, zahvaljujući većoj izloženosti suncu i vitaminu D, biti snažnije i ljepše nego prije! Ako želite i sami potpomoći svom tijelu da dobije što više vitamina D, to možete učiniti i prehranom. Namirnice poput ribe i punomasnih mliječnih proizvoda, kao i jaja, prepune su ovog hranjivog vitamina 😊

ŽIVOTNI CIKLUS TREPAVICE I UGRADNJA EKSTENZIJA

Svaka trepavica (kao i, uostalom, svaka druga dlaka na tijelu) ima svoj životni ciklus, koji traje u prosjeku između 60 i 90 dana. Od toga, faza aktivnog rasta traje do 30 dana, faza mirovanja od 14 do 21 dan, a faza ispadanja od 30 do 45 dana. Te se faze u prijelaznim godišnjim dobima (proljeće i jesen) mogu promijeniti, pa je to razlog pojačanom ispadanju trepavica.

 

Životni ciklus trepavice – od faze aktivnog rasta (anagen), preko faze mirovanja (catagen) do faze ispadanja (telogen)

Ono što bi svaki lash artist trebao znati jest kako pojedina trepavica izgleda u pojedinoj fazi. U fazi aktivnog rasta trepavica se tek oblikuje – to je malena, mekana „baby lash“, na koju svakako možete ugrađivati ekstenzije (ako je dovoljno dugačka), ali definitivno morate pripaziti na količinu ljepila i vrstu ekstenzije! Ne želite previše opteretiti malenu trepavicu u fazi rasta 😊

Faza mirovanja, u kojoj su prirodne trepavice negdje na sredini ukupne dužine, idealna je za ugradnju ekstenzija, jer prirodne trepavice ostaju na toj dužini još nekoliko tjedana prije ispadanja, pa će ekstenzije tu trajati najdulje i imati najmanje šanse za pojačanim ispadanjem.

Faza ispadanja posljednja je u životnom ciklusu trepavice, i najgore se odnosi prema ugradnji ekstenzija. Naša prirodna trepavica u ovoj je fazi potpuno izrasla i može ispasti u bilo kojem trenutku, što ju čini zaista lošim kandidatom za pomno zalijepljene ekstenzije, koje će ispasti zajedno s njom. U ovom slučaju isplativije je pričekati ponovni početak ciklusa i fazu aktivnog rasta.

KAD ISPADANJE TREPAVICA MOŽE BITI ZABRINJAVAJUĆE?

Normalno je dnevno izgubiti 5 do 7 prirodnih trepavica, a taj se broj u ovo proljetno doba povećava kod većine ljudi, što također ne bi trebalo biti zabrinjavajuće niti neobično. No svaka osoba koja se na bilo koji način bavi trepavicama u beauty industriji, trebala bi znati svojim klijentima ukazati na moguće ozbiljnije probleme kod zdravlja očiju i područja oko očiju.

Ako se jaki gubitak trepavica događa na obje vjeđe, te ako ga prati gubitak obrva i kose, preporučljivo je javiti se svom liječniku. Također, ako klijent/ica ima bilo kakve neobične promjene na koži (svrbež, crvenilo, ljuštenje), te ako je iskusio/la gubitak vida ili osjećaj pritiska oko očiju, uz simptome ispadanja trepavica, svakako je bitno na vrijeme se javiti liječniku i provjeriti o čemu se radi. Zdravlje uvijek mora biti primarna briga!

No ako ste se uplašili blago pojačanog ispadanja trepavica u ovom razdoblju, za to zaista nema razloga 😊 proljeće nam je vrijeme ponovnog razbuđivanja, što je istina i za prirodu i za ljudsko tijelo. Ono što vi možete učiniti za svoje prirodne trepavice (a paralelno onda i za ekstenzije!) jest redovito ih čistiti toplom vodom i održavati higijenu kože oko očiju i na kapcima, kao i čistoću čitavog lica.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)