Nekategorizirano

ZDRAVA POSLOVNA RUTINA

Rutina je dio života, i iako ta riječ ponekad može imati negativni prizvuk (kao kad zapadnemo u kolotečinu i sve je uvijek isto), u ovom blogu bavit ćemo se onom dobrom vrstom rutine – stečenim navikama koje nam olakšavaju svakodnevnicu.  Navike koje stvorite redovitim ponavljanjem pomažu vam da ostanete usredotočeni, produktivni i da maksimalno iskoristite radni dan. Rutina vam pruža strukturu i kontinuitet na koji se vi — i vaši klijenti i kupci — oslanjate kako biste učinkovito i djelotvorno poslovali. Poslovne rutine apsolutno su nužna stvar za uspješno poslovanje, a što je još bitnije, i za manjak stresa na poslu!

Upravo zato smo ovom tekstu sakupili nekoliko rutinskih savjeta za stvaranje zdravih poslovnih navika.

Uspostavite redoviti raspored rada

U beauty svijetu ovo je lakše reći nego učiniti, budući da većina salona radi od jutra do mraka i ne može si priuštiti klasičan „9 do 5“ dan. No ono što možete učiniti jest uspostaviti redoviti raspored u vidu pametnog planiranja dana i tjedana. Zajednička Excel tablica za vas i vaše zaposlenike, s detaljnim planom smjena i obveza te naručenih tretmana olakšat će svima vremensko planiranje kroz dane. Uzimajte u obzir tretmane koje naručujete i ostavljajte si dovoljno vremena za sve što trebate učiniti. Pobrinite se da vaš radni raspored zadovoljava vaše potrebe i potrebe vaših zaposlenika i klijenata.

Uzimajte pauze!

Ponovno nešto što je lakše reći nego učiniti u našem poslu, no ne podcjenjujte moć kvalitetno iskorištene stanke! Čak i u najluđem danu, osigurajte sebi i svojim zaposlenicima stanke od rada. One su potrebne i tijelu i mozgu – pijte dovoljno vode kroz dan, obavezno uzmite pauzu za ručak, radite vježbe istezanja između tretmana. Nakon čak i 5 minuta pametno iskorištene pauze (radije odmarati oči nego buljiti u mobitel! 😊), osjećat ćete se osvježeno i spremno za daljnji rad.

Brinite za poslovni prostor

Ne kaže se bezveze da smo produktivniji u čistom i urednom prostoru! Znanstveno je dokazano da uredan, čist i posložen prostor za rad aktivno povećava motivaciju za radom, produktivnost i efikasnost u radu. Zato neka vam ne bude teško održavati svoj radni prostor. Naravno da salon mora biti čist i u skladu sa svim higijenskim standardima, a slobodno ga i uredite u svom „štihu“, onako kako vama odgovara i kako mislite da bi bilo ugodno i zaposlenicima i klijentima. Neka prostor odiše mirnom i opuštenom atmosferom, a ne zaboravite ga i redovito provjetravati!

Započnite svaki radni dan na isti način

Stvorite rutinu za početak radnog dana, prije nego krenete s poslom. Na primjer, možda ćete odmah po dolasku u salon prvo skuhati kavu, uzeti 10 minuta i pročitati najnovije vijesti. Ili ćete prije posla uzeti 20 minuta za trčanje, te doći u salon energični i spremni za rad. Što god bila vaša jutarnja rutina, probajte da nema veze s poslom – neka to bude vaše vrijeme prije početka radnog dana. Uzmite si koliko trebate i stvorite jutarnju naviku koja vama najviše odgovara. To će vam pomoći da na najbolji mogući način krenete raditi svaki dan, budući da ćete prije početka smjene raditi nešto što vam odgovara i što vas opušta.

Završite svaki radni dan na isti način

Ista stvar vrijedi i za završetak radnog dana – potrudite se na kraju svakog radnog dana uzeti 15 minuta za provjeru svega što ste obavili i odradili taj dan. Provjerite još jednom u rasporedu što vas čeka sutra, imate li neke obveze koje nisu svakodnevne i trebate li nešto dodatno obaviti. Proučite gdje se nalazite u tjednom planu i što vas još sve čeka. Ovo će vam umiriti potencijalni kaos u glavi nakon radnog dana (pogotovo ako je bio stresan i pun događanja), te će vas opustiti i omogućiti vam da u miru privedete dan kraju i pripremite se za sutra.

Kao zaključak, navest ćemo samo neke od benefita stvaranja poslovnih rutina. One nam smanjuju nivo stresa, pomažu u boljoj funkcionalnosti na radnom mjestu, zdravije su i pomažu nam lakše spavati, te pružaju dobar primjer drugima, pogotovo zaposlenima. Zato krenite već danas u stvaranje zdravih poslovnih rutina – pozitivni rezultati će svakako doći 😊

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)